ORBİS Akademi Rehberlik Projesi

ORBİS AKADEMİ REHBERLİK PROJESİ

ORBİS (Okul Rehberlik Bilgi İşletim Sistemi) Akademi Rehberlik Sistemi Nedir ?

ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın hemen hemen her ülkesinde “Motivational Appraisal of Personal Potential” uygulamaları yapılarak, kariyer planlama ve yönlendirmede objektif bilimsel temeller üzerine kurulmuş online bir sistem mevcuttur. Dünya üzerinde 7 milyondan fazla kişi MAPP™ Kariyer Testi’ni yapmıştır.

Ülkemizdeki bu ihtiyacı ve Ülkemize özgü yapıyı da dikkate alarak, ORBİS Akademi Rehberlik, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Şener BÜYÜKÖZTÜRK ve Gazi Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölüm Başkanı Prof. Dr Yaşar ÖZBAY ve ekibi tarafından geliştirilen kariyer yönlendirmede kapsamlı bir online sistemdir.

ORBİS öğretmenlere, psikolojik danışmanlara, okul yöneticileri ve tüm okul sistemine elektronik tabanlı tanılama, değerlendirme, strateji belirleme ve doğru sosyal destek sistemi oluşturabilmekle ilgili veriler sağlar.

2015 – 2016 Eğitim öğretim yılında, öğrencilerimiz, okulumuz bünyesindeki BTS ve Dil Laboratuarı imkânlarını kullanarak 4 part şeklinde sisteme giriş yaparak ilk kes uygulamaya katılmışlardır.

2016 – 2017 Eğitim öğretim yılının 1. döneminde ise daha önceden FATİH Projesi kapsamında öğrencilerimize dağıtmış olan tabletlerle, ORBİS sistemine okulumuz internet sitesindeki uzantıya tıklayarak ulaşmış olup,

• Kişisel/Sosyal Rehberlikte Pozitif İşlevsellik
• Kişisel/Sosyal Rehberlikte Negatif İşlevsellik
• Eğitsel Akademik Rehberlik
• Meslek ve Kariyer Rehberliği

kategorilerindeki soruları yanıtlamıştır. Böylece kendi perspektifleri ile kendilerini beyan etmişlerdir.
Öğrencilerin 80 envanterden oluşan ORBİS sistemi verilerinin analizi; yine sistem içinde geçerlilik ve güvenirlik aşamalarından geçirilerek eğitimin paydaşlarının perspektiflerine uyarlanmış ayrı ayrı raporlar şeklinde sunulmuştur.

Orbis Akademi Rehberliğe Burada Ulaşabilirsiniz