Model OIC; Üçüncü İslam Konferansı Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısında, gençliğin entelektüel kapasitelerini geliştirmek ve İİT’yi gençler arasında önde gelen uluslararası bir kurum olarak tanıtmak amacıyla ICYF tarafından uygulanacak şekilde kabul edilen on dört gençlik etkinliği arasında yer almaktadır.
Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı; ülkemize ve toplumumuza geliştirilebilir katkılar sağlamak, model alınabilecek niteliklerde eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek ve bu eksende nitelikli bir toplumun inşa edilebilmesine zemin oluşturmak amacıyla çeşitli proje ve çalışmalara imza atmaktadır. Bu bağlamda Model OIC projesi; Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İslam İşbirliği Gençlik Formu (ICYF) arasında imzalanan protokol kapsamında, 2018 yılından itibaren lise düzeyinde organize edilmektedir.
Bu proje kapsamında katılımcı öğrencilerin dünyanın ve İslam coğrafyasının sorunlarına dair farkındalık ve duyarlılıklarının arttırılması, temsil ettikleri ülkelerin politikaları çerçevesinde çözüm önerileri sunabilmesi ve diplomasi ile tanışması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu’nda da vurguladığı üzere öğrencilerin yabancı dil becerilerinin, analitik düşünme ve sorunlara çözüm üretebilme melekelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak da zirvenin hedefleri arasındadır.
Üçüncü Uluslararası Model OIC Liseler Zirvesi, 06-09 Mayıs 2022 tarihleri arasında Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde “Daha Adil Bir Dünya İçin Küresel Barışın Tesisi” temasıyla İİT üye ülkeleri ve Müslüman toplulukların bulunduğu 56 ülkeden öğrenciler ile ülkemizden Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfı bulunan Anadolu imam hatip liseleri, uluslararası Anadolu imam hatip liseleri öğrencilerinden 224 delegenin katılımıyla başladı.
Zirve’nin açılış töreni, Kuran-ı Kerim Tilaveti ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış töreni Beyoğlu AİHL Model İİT Kulübü Başkanı Burak Ömer DEMİR, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban KURT, İslam İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Taha AYHAN ve Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Nazif YILMAZ’ın açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Prof. Dr. İbrahim KALIN’ın aynı zamanda Zirvenin teması olan “Daha Adil Bir Dünya İçin Küresel Barışın Tesisi” başlıklı konuşması ile sona erdi.
06 Mayıs 2022 tarihindeki açılış konuşmalarında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, adaletsizliğin, zirvede yaptığı konuşmada, dünyanın zor zamanlardan geçtiğini söyledi.
Kalın, “Bu bizim ruhumuzu sıkmamalı, kötü şeyler tabii ki oluyor ama yola devam etmemiz lazım. Ümitlerimizi canlı tutmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
Salondaki katılımcı gençleri işaret ederek “Gelecek şimdiden burada.” diyen Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Gelecekte genç olmayacaksınız ve bizim gibi olgun olacaksınız. Geleceği inşa edecekler. Modern bilim, teknoloji, sanal gerçeklik, iliştirilmiş gerçeklik, sosyal medya ve bütün ara bağlantılarla gelecek zaten burada. Sizin burada gelmeniz ve elinizdeki konuları tartışacak olmanız bir kanıtı bu etkinin. Küresel düzeyde politika yaratılmasına etki ediyorsunuz. Fikirlerinizi dinlemek istiyoruz. Siz de burada fikir alışverişinde bulunuyorsunuz. Bu dünya düzeni bir adalet yaratmıyor. Adaletsizlik, güvensizlik ve yoksulluk yayılıyor. Kaos hüküm sürüyor. Güvensizlik, belirsizlik ve ümitsizlik doğudan batıya, güneyden kuzeye herkesi etkiliyor. Bu dünya sistemi genel olarak başarısız oldu. Bu düzen de artık standartları karşılamıyor. Adalet, dürüstlük, eşitlik, insanlık ve insani değerlerini karşılamıyor. Yeni bir düzen gerekiyor. Bunu nasıl yapacağımız asıl soru. Barış, adalet, akıl ve mantıkla ve kararlılıkla yapılması gerekiyor.”
Zirve, Açılış töreninin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın katılımıyla üst düzey paneller ile devam etti.
Üst düzey panele katılan ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan Kültürel Yozlaşmaya Karşı İslam Kültürünün İhyası, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise Filistin’de Baskı ve Zulmün Durdurulması İçin Gerekli Adımların Atılması başlıklarını ele aldı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Bütün uluslararası platformlarda Filistin davasının en önemli savunucusu Türkiye Cumhuriyeti’dir, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Böyle olmaya da devam edecektir.” dedi.
Zirvede verilecek barış mesajına dikkati çeken Kıran, “Burada edineceğiniz tecrübeler ışığında daha adil bir dünya için sizden çok şey bekliyoruz. Burada ele alınan konu başlığı çok önemli. Daha adil ve eşitlikçi bir dünya, ancak barışı inşa etmekle mümkün. Savaşları ve çatışmaları durdurmaktan geçiyor.” diye konuştu.
Kıran, 10 yıllar boyunca insanlığın kanayan yarası olan İsrail-Filistin meselesi çözülmediği sürece daha adil ve eşitlikçi bir dünyaya kavuşmanın mümkün olmadığını acı tecrübelerle yaşadıklarını vurguladı.
“Dış politikamızın en önemli kırmızı çizgileri arasında değerlendiriyoruz”
Özellikle yaşadıkları bölge olmak üzere bugünkü pek çok çatışmanın arkasında İsrail-Filistin ihtilafının çözülememesinin yattığını aktaran Kıran, “Türkiye olarak bu sorunun çözümünü hem insani hem İslami hem de asli bir vazifemiz olarak görüyoruz. Dış politikamızın en önemli kırmızı çizgileri arasında değerlendiriyoruz.” dedi.
Üst düzey panellerin ardından katılımcılar 3 gün boyunca komitelerde oturumlar gerçekleştirdi. Zirvede, Kudüs Komitesi’nde, “Filistin’de Baskı ve Zulmün Durdurulması İçin Gerekli Adımların Atılması”, Enformasyon ve Kültürel İşler Daimî Komitesi (COMIAC)’nde, “Kültürel Yozlaşmaya Karşı İslam Kültürünün İhyası”, Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı (ICYSM)’nda, “İİT Gençlik Stratejisine Ulaşmak: Gençleri Hayatın Her Alanında Güçlendirmek”, Çevre Bakanları Konferansı (ICEM)’nda ise “Sıfır Atık Vizyonu: İklim değişikliği ve küresel etkileriyle mücadele için gerekli aksiyonların alınması” konuları tartışıldı.
Oturumlarda katılımcılar organizasyon ekibi tarafından kendilerine önceden bildirilmiş olan ülkeleri ilgili komitelerde temsil ederek, gündem maddeleri hakkında çözüm önerilerini sundular. Bu öneriler doğrultusunda yazılan karar metinleri ışığında hazırlanan Deklarasyon kabul edildi ve İİT Genel Sekreterliği’ne gönderildi.
Kapanış Töreni
Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) işbirliği ile gerçekleştirilen 3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi, deklarasyonun okunması ve başarılı delegelerin ödüllendirilmesi ile sona erdi.
“Daha Adil Bir Dünya için Küresel Barışın Tesisi” teması ile 6-9 Mayıs 2022 tarihleri arasında Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin kapanış konuşmalarını Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Model OİC kulübünün başkanı Burak Ömer Demir ,Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban Kurt ve İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Başkanı Taha Ayhan tarafından yapıldı.
T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın telgraf yoluyla mesajlarını ilettiği zirvenin kapanış töreni; AK Parti Genel Başkan Vekili, İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Numan Kurtulmuş ve T.C Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Gençlerin çözüm önerilerinden deklarasyon hazırlandı.
Zirvenin deklarasyonunda özellikle Müslüman milletler ve üye devletler arasındaki birlik ve dayanışma bağının daha da güçlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, uluslararası düzeyde diyalog ve barış kültürünün geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Filistin Davası ve Kudüs-ü Şerif’in barış için olmazsa olmaz şart olarak hatırlatıldığı deklarasyonda, İslamofobi konusuna da dikkat çekildi. Batılı oluşumlar tarafından yapılan İslamofobik eylemlere anında yanıt verilmesi gerektiği vurgulandı.
4 gün süren zirveye 56 ülkeden 224 delege katıldı.
3.Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi’nin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban Kurt; “İslam İşbirliği Gençlik Formu ile yapmış olduğumuz protokol dahilinde bu başarılı projeyi yürütüyoruz. Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerimiz ile birlikte bu projenin her safhasında, en ince ayrıntısına kadar çok güzel bir program yaptık. Dünyanın dört bir tarafından öğrenci kardeşlerimizi burada hep birlikte görmek çok güzel. Bu programın güzelliği aslında bundan sonraki dönemde başlıyor. Ülkelerine dönen kardeşlerimiz kendi okullarına kendi bölgelerine burada almış oldukları kararları anlatacaklar. Bu yılki temamız ise daha adil bir dünya için uluslararası barışın temini. Barışın ve adil dünyanın temini ise kendi kodlarımızda mevcuttur” dedi.