Model OIC; Dördüncü İslam Konferansı Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısında, gençliğin entelektüel kapasitelerini geliştirmek ve İİT’yi gençler arasında önde gelen uluslararası bir kurum olarak tanıtmak amacıyla ICYF tarafından uygulanacak şekilde kabul edilen on dört gençlik etkinliği arasında yer almaktadır.
Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı; ülkemize ve toplumumuza geliştirilebilir katkılar sağlamak, model alınabilecek niteliklerde eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek ve bu eksende nitelikli bir toplumun inşa edilebilmesine zemin oluşturmak amacıyla çeşitli proje ve çalışmalara imza atmaktadır. Bu bağlamda Model OIC projesi; Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İslam İşbirliği Gençlik Formu (ICYF) arasında imzalanan protokol kapsamında, 2018 yılından itibaren lise düzeyinde organize edilmektedir.
Bu proje kapsamında katılımcı öğrencilerin dünyanın ve İslam coğrafyasının sorunlarına dair farkındalık ve duyarlılıklarının arttırılması, temsil ettikleri ülkelerin politikaları çerçevesinde çözüm önerileri sunabilmesi ve diplomasi ile tanışması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonunda da vurguladığı üzere öğrencilerin yabancı dil becerilerinin, analitik düşünme ve sorunlara çözüm üretebilme melekelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak da zirvenin hedefleri arasındadır.
4.Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi, 04-07 Ocak 2024 tarihleri arasında Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde “Haklı Filistin Davası: Kalıcı ve Adil Barışın Tesisi” temasıyla İİT üye ülkeleri ve Müslüman toplulukların bulunduğu 56 ülkeden öğrenciler ile ülkemizden Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfı bulunan Anadolu imam hatip liseleri, uluslararası Anadolu imam hatip liseleri öğrencilerinden 224 delegenin katılımıyla başladı.
Üst düzey panellerin ardından katılımcılar 3 gün boyunca komitelerde oturumlar gerçekleştirdi. Zirvede, Kudüs Komitesi’nde, “Gazze Şeridine Yönelik Baskı ve Saldırılarla Mücadele”, Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, “Afet Yardım Yönetiminde İş Birliğinin Geliştirilmesi”, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Komitesi’nde, “İİT Üyesi Ülkeler Arasında Bilim ve Teknolojik İş Birliğinin Teşvik Edilmesi”, Sosyal Kalkınma Bakanlık Konferansı’nda ise “İİT Bölgesindeki Acil Sosyal Sorunların Ele Alınması konuları tartışıldı.
Oturumlarda katılımcılar organizasyon ekibi tarafından kendilerine önceden bildirilmiş olan ülkeleri ilgili komitelerde temsil ederek, gündem maddeleri hakkında çözüm önerilerini sundular. Bu öneriler doğrultusunda yazılan karar metinleri ışığında hazırlanan Deklarasyon kabul edildi ve İİT Genel Sekreterliği’ne gönderildi.
Kapanış Töreni
Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) işbirliği ile gerçekleştirilen 4. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi, deklarasyonun okunması ve başarılı delegelerin ödüllendirilmesi ile sona erdi.
“Haklı Filistin Davası: Kalıcı ve Adil Barışın Tesisi” teması ile 04-07 Ocak 2024 tarihleri arasında Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin kapanış konuşmalarını Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Model OİC kulübünün kurucu başkanı Burak Ömer Demir ,Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Av.Şaban Kurt ve İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Başkanı Av.Taha Ayhan tarafından yapıldı. Kapanış töreni; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş ve T.C Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Gençlerin çözüm önerilerinden deklarasyon hazırlandı.
4 gün süren zirveye 56 ülkeden 224 delege katıldı.
Düzenlenen zirvenin kapanış programına; TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile birlikte Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Valisi Davut Gül ve protokol üyelerinin yanı sıra birçok farklı ülkeden gelen öğrenciler de katıldı. Zirve, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti. Ardından katılımcılara geçmiş dönemlerde gerçekleşen zirvelerden görüntüler izletildi. Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Şu anda dünyada İsrail’in bu pervasız tutumlarının arkasındaki en önemli neden, en önemli güç ne İsrail’in askeri gücüdür, ne İsrail’in yani uluslararası Siyonizm’in sahip olduğu finansal güçtü, ne dünya medyasındaki hakimiyetidir, ne de arkasında başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bazı batılı devletlerin vermiş olduğu destektir. Üzülerek ifade ediyorum ki İslam dünyasının içinde bulunduğu durum kararsızlık, dağınıklık ve çaresizlik, İsrail’in ve Siyonizm’in arkasındaki en önemli güçtür” dedi. Ardından “İsrail’in bu uygulamaları sonunda yeryüzünde insanlık cephesi kurulmuş ve insanlığın küresel vicdanı harekete geçmeye başlamıştır. Filistin’in bütün bebeklerini öldürseniz de Allah’ın izniyle bir Musa gelecek ve Firavun’u yıktığı gibi sizin sisteminizi de yıkacaktır. Bunun için insanlık cephesini genişleteceğiz. Yeni bir dünyayı kurma mecburiyetindeyiz” diyerek konuşmasına devam etti.
4.Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi’nin kapanış konuşmasında Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban Kurt; “İslam İşbirliği Gençlik Formu ile yapmış olduğumuz protokol dahilinde bu başarılı projeyi yürütüyoruz. Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerimiz ile birlikte bu projenin her safhasında, en ince ayrıntısına kadar çok güzel bir program yaptık. Dünyanın dört bir tarafından öğrenci kardeşlerimizi burada hep birlikte görmek çok güzel. Bu programın güzelliği aslında bundan sonraki dönemde başlıyor. Ülkelerine dönen kardeşlerimiz kendi okullarına kendi bölgelerine burada almış oldukları kararları anlatacaklar. Bu yılki temamız ise “Haklı Filistin Davası: Kalıcı ve Adil Barışın Tesisi”. Barışın ve adil dünyanın temini ise kendi kodlarımızda mevcuttur” dedi.