Vuslat-13

Kıymetli Okurlarımız, Büyük İslam gezgini İbn Battûta’nın, “Yolculuk seni önce öksüz bırakır, sonra ise iyi bir hikâye anlatıcısına dönüştürür” dediği rivayet edilir. Doğrusu bu söz bizleri her ne kadar düşünmeye sevk etse de her yolculuğun böyle olacağının garantisi yoktur. Biz de bu duruma uzun soluklu bir yolculuk boyunca şahitlik ettik: Gençlerimiz “Yol medeniyettir” diyerek yola koyuldular ve çok iyi birer seyahat yorumcusu olarak geri döndüler. Ancak açıkça ifade etmek gerekirse kendilerini ne öksüz hissettiler ne de öyle hissetmek için bir sebepleri oldu. Coğrafi sınırlarımızı aşarak gençlerimizin düşünce ufkunu geliştirme umuduyla gerçekleştirdiğimiz bu yolculuğumuz, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın ziyaret edilmesiyle başladı. Öğrencilerimiz burada Osmanlı’nın, Trakya ve Balkanlara hakimiyet kurduğu dönemde inşa ettiği değerli İslam eserleri başta olmak üzere, insanların hayatlarına yön vermeye devam eden önemli kültür eserlerini birer birer inceleyerek birbirleriyle mukayese etme imkânı buldular. Doğrusu geniş kapsamlı Bulgaristan turu itibariyle tüm bir dergimiz boyunca ciddi bir dinler tarihi gözlemi yapabileceğiniz kanaatindeyim. Hemen ardından değerli şairimiz Yahya Kemal’in bizlere yadigârı olan Aziz Üsküp ve Makedonya ziyaret edildi. Medeniyetimizin izleri yerine, Yahya Kemal’in tabiriyle “kayıp bir şehir” inşa edilmekte olan Üsküp sokaklarını karış karış dolaşan gençlerimiz, medeniyetimizin izlerini belirginleştirmek için ciddi bir gayret sarf ettiler. Ardından Balkanların kavşak noktasında kalan Makedonya’nın muhtelif mekanlarından ayrıldık ve Macaristan’ın görkemli binalarına doğru yolculuğumuzu sürdürmüş olduk. Budapeşte’nin kasvetli binalarını bol bol resimleyen gençlerimiz, Viyana kapılarını zorlayan atalarımızın izlerinden Avusturya’nın yollarını adımladılar. Avusturya’daki gözlemlerimizden, özellikle kahvenin tarihine ve Türk çanına dair aktardıklarımızı okumanızı ısrarla tavsiye ediyoruz. Ünlü futbol kulüpleri, ikinci dünya savaşındaki toplama kampları ve sanayi alanındaki atılımları ile özgün desenler sunan Almanya gezimiz ise her dönem serin kalan bir ülkenin en ilgi çekici unsurları ile hatıralarımızda yer etti. Münih’teki ziyaretlerimizin hemen ardından, nice savaşlara ev sahipliği etmiş bu topraklardan ayrılıp yaklaşık beş yüz yıldır sürdürdüğü tarafsızlık politikası sayesinde büyük bir savaşa katılmadan uzak kalabilmiş İsviçre’ye geçtik. Burada sıra dışı bir Avrupa ülkesinin önemli unsurlarını sizler için tek tek not aldık. Muhteşem şehirleri ve birbiriyle adeta görkem yarışına girmiş gotik mabetleri ile İtalya, her misafirini etkilediği gibi bizleri de etkilemeyi başardı. Burada ciddi manada yoruluncaya kadar gezen öğrencilerimiz, İtalya’yı İtalya yapan her bir hadiseyi yerinde gözlemleme şansı elde etti. Sınırlarımızın dışında kalan bu kadar yabancı ülkenin ardından, bir Bursa kadar, bir Kütahya kadar, bir Afyon kadar bizden olan Saraybosna sokakları üzerinden dönüş yoluna koyulan öğrencilerimiz, Avrupa’nın ortasında kalmış mazlum ve onurlu bir İslam toprağını da tüm detayları ile keşfetme fırsatını yakalamış oldular. Bosna, tüm bu gezilerimiz sürecinde gençlerimizi özellikle bekliyor gibiydi. Aliya’nın bizlere miras bıraktığı bu mütevazı topraklarda, yirminci yüzyılın son soykırımını yaşayan Müslüman Boşnakların dertleri ile dertlendik. Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in mezarını, Bosna savaşında özellikle yakılan Viyeçnitsa Kütüphanesini, söndürülmemesi ümit edilen Sonsuz Ateş’i sizin için duygularla donanmış bir halde gezdik. Ülkemize dönmeden önce son olarak Yunanistan’daki birkaç önemli noktaya da uğradık ve uzun soluklu bu seyahatimizi nihayet tüm güzellikleri ile tamamlamış bulunduk. Bu uzun soluklu yolculuğumuz boyunca Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerimiz, gerçekleştirdikleri “Orta Avrupa ve Balkanlar” gezisi ile sınırlarımız ötesindeki bir dünyayı keşfettiler. Okulumuzun Türk Dili ve Edebiyatı Zümresinin değerli öğretmeni Engin ÖZDEMİR de bu keşif sürecini sizler için kalıcı hale getirdi. Nice yeni yolculuklar vesilesiyle yeniden buluşmak üzere, şimdilik iyi okumalar ve satırların dünyasında güzel seyirler dileriz.