Genç Gezginlerle Adım Adım Türkiye-İç Anadolu Akdeniz Turu

1-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Genç Gezginlerle Adım Adım Türkiye Projemiz kapsamında 10. sınıf öğrencilerimizle birlikte İç Anadolu – Akdeniz turumuzu gerçekleştirdik.

Eskişehir:
Gezimizin ilk durağı olan Eskişehir’de, önce şehrin en karakteristik özelliklerinden biri olan Odunpazarı Evleri’ni gezdik. Burada özellikle cam ve lületaşı eserlerini inceleme fırsatı bulduk. Sonrasında Porsuk Çayı’nı merkez alarak bir şehir turu gerçekleştirdik.

Konya:
Ülkemizin hem tarihi hem de manevi açıdan önemli şehirlerinden biri olan Konya’da, ilk olarak Şehitlik ve Panoramik Müze’yi gezdik. Ardından Mevlana Hazretleri’nin türbesini ve Mevlevî Müzesi’ni görme şansı bulduk. Daha sonra Türkiye Selçuklu Devleti’ne ait önemli eserleri inceledik. Kelebekler Vadisi’nde kelebeklerin renk cümbüşünü seyrettikten sonra Konya’dan ayrıldık. Yolda, ülkemizin en büyük üçüncü gölü olan Beyşehir Gölü’nü ve Eşrefoğlu Camii’ni ziyaret ettik.

Antalya:
Yaz turizminin başkenti olan Antalya’da, Düden Şelalesi’ni, Hadrian Kapısı’nı ve falezleri görme fırsatı bulduk. Aspendos Tiyatrosu’nu gezerken yaptığımız akustik denemeler, güzel bir hatıra oldu.

Alanya:
Astım hastalarına şifa olarak da bilinen Damlataş Mağarası’nı ve Alanya Kalesi’ni gezdik. Teleferikle Alanya’yı izlemek büyük bir keyifti.

Mersin:
Anamur’da muz seralarını görürken, Cennet-Cehennem Mağaraları ile yer altına kadar inmenin heyecanını yaşadık. Kız Kalesi’nin hikâyesini, İstanbul’daki Kız Kulesi ile benzer yönleri açısından karşılaştırdık. Tarsus’ta yer alan Ashab-ı Kehf mağarasını ziyaret ederek Kehf Suresini okuduk.

Adana:
Adana Taş Köprü’den Sabancı Merkez Camii’ni izledikten sonra Saat Kulesi’ni ve Ramazanoğlu Medresesi’ni gezdik.

Aksaray:
Ihlara Vadisi’ni Cam Teras üzerinden izleyerek derinliğine ve uzunluğuna hayran kaldık.

Nevşehir:
Uçhisar Kalesi, Peribacaları ve yeraltı şehri bizleri derinden etkiledi.

Kayseri:
Özellikle ilk tıp medresesi olan ve bugün Selçuklu Müzesi olarak hizmet veren Gevher Nesibe Hatun Medresesi; Ulu Camii, Hunat Hatun Camii, Döner Kümbet ve Kayseri Kalesi, gezimizin en etkileyici yerleri arasında yer aldı.

Sivas:
Anadolu Beylikleri ve Selçuklu dönemine ait çok sayıda esere ev sahipliği yapan Sivas’ta, Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese oldukça etkileyiciydi. Ayrıca Sivas bıçak üretimini de inceleme fırsatı bulduk.

Yozgat:
Çapanoğulları tarafından yaptırılan Çapanoğlu Camii’ni ve Saat Kulesi’ni gezdik. Çapanoğulları ile birlikte dilimize yerleşmiş bazı atasözleri üzerine sohbet ettik.

Ankara:
Hacı Bayram-ı Veli Camii’nden başlayan yolculuğumuz sırasıyla Ankara Kalesi, Arslanhane Camii, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâhı ve Türkiye’nin siyaset ve sanat tarihinde önemli bir yeri olan Ulucanlar Cezaevi ile devam etti. Millet Kütüphanesi’nin etkileyiciliğini gördükten sonra cuma namazımızı Millet Camii’nde kıldık. Öğleden sonra, ülkemizin en büyük gurur kaynaklarından olan HAVELSAN ve ASELSAN’ı ziyaret ederek gezimizi nihayetlendirdik ve İstanbul’a döndük.